Klassieke appeltaart

AppeltaartBenodigdheden

  • 1 kg appelen (Jonagold)
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 150 g basterdsuiker
  • 75 g suiker
  • zout
  • 200 g boter
  • 1 el citroensap of citroenaroma
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 100 g gemalen amandelen

Bereidingswijze

Vet de springvorm in en verwarm de oven voor op een temperatuur van 175 °C.

Appels schillen en in kleine stukjes snijden. Meng de suiker, kaneel en gemalen amandelen door het appelmengsel.

Zeef het bakmeel en voeg de basterdsuiker en een snufje zout toe. Snij de boter in kleine stukjes. Voeg 2/3 van het (losgeklopte) ei toe en roer het citroensap of citroenaroma hierdoor. Meng het deeg met koude handen, totdat het een samenhangend geheel vormt. Rol 3/4 van het deeg uit en verdeel het over de bodem en de zijkant van de springvorm.

Doe het appelmengsel in de springvorm. Rol het restant van het deeg uit en snij smalle repen. Maak van de repen een ruitvorm. Bestrijk dit met de rest van het ei.

Bak de appeltaart in ongeveer 75 minuten onder het midden van de oven op een temperatuur van 175 °C. Verwijder de vorm pas als de taart is afgekoeld.